Z

Zondag 07/02

Vandaag konden we uitslapen. Geen reisdag, geen boot of trein die we moeten halen. Een deel blijft lekker bij het hotel en gaat op eigen houtje shoppen, kijken en genieten. Ik ga met de rest op ontdekkingsreis in het binnenland richting point Pedro. Het noordelijkste punt van Sri Lanka. Geen speciaal doel. Als we iets leuks zien gaan we kijken.

Heb me voorgenomen iets meer mijn eigen plan te trekken. We hebben alle tijd, dus dat moet vandaag lukken.

Al snel rijden we langs een kleine hindoetempel. Dan is een iets kleinere groep toch wel handig. Staat er niet zo snel een ‘homo sapiens touristas’ in je beeld. Lekker om de tempel heen gedwaald op zoek naar mooie plaatjes. Nog een goed gesprek gehad met een oudere man die Singalees sprak en ik Nederlands. Weet niet zeker of we hetzelfde gespreksonderwerp hadden, maar denk het wel.

Een stukje verderop was de weg afgesloten. Dat kwam ons perfect uit. Nu moeten we wel binnendoor en daar vind je de mooiste plekjes.
Zoals een aardappelveld dat gerooid wordt. Voor mij voelt het niet helemaal goed om daar tussen de mensen te duiken, dus ik loop een stukje verder voor een mooi landschap. Dacht nog even dé foto van de dag geschoten te hebben als een meisje op het juiste moment door het beeld fietst. Helaas, ik had op een ander punt scherpgesteld, dus mevrouw is uit focus.

Even verderop rijden we langs de kust. De sporen van de oorlog zijn hier nog duidelijker zichtbaar dan in de buurt van Jaffna. Ik schat dat de helft van de huizen langs de kust vernield en verlaten is. Treurige aanblik zo’n geschonden land.

Via een smal weggetje lopen we naar de kust. Een oude vrouw zit in de deuropening en prevelt wat in het Singalees. We worden van alle kanten aangestaard en nagegiebelt. Maar het voelt nooit ongemakkelijk, iedereen is even vriendelijk. Zoals zo vaak vraagt een man waar ik vandaan kom, en of ik ook Duits spreek. Voor ik het in de gaten heb, babbel ik met een Singalees die onvervalst Zwitserduits spreekt. 20 jaar in Zwitserland gewoond en nu al 8 jaar terug. Helemaal gelukkig die man. Blij met zijn leven als visser en blij met zijn land. Mooie kerel, mooie dag.

2016-02-07_09-44-58 2016-02-07_12-20-47 2016-02-07_12-23-12