Z

Zaterdag 06/02

Vanmorgen leek het wel een werkdag. De wekker om 05:15 en om 06:00 zat iedereen fris en vrolijk aan het ontbijt. Oké, niet allemaal even fris of even vrolijk, maar we waren er wel. Dat ontbijt is hier iedere dag weer een beetje een uitdaging. Ze doen erg hun best, maar heel soepel gaat het niet. Dus iets later dan gepland, reden we even na 06:30 weg. Op naar het eiland Delft, voor de kust van Jaffna.

Onze gids en chauffeur zijn niet bekend in de regio en dus moet af en toe de weg gevraagd worden. Gelukkig is daar altijd nog vriend Google Maps en zijn we op tijd bij de boot. Tenminste, dat dachten we. Een wachtruimte met lange stenen banken met overal rijtjes mensen. Ga hier maar zitten. Even later toch een andere rij. Iets later weer de volgende rij. Hé, daar is Rodney aan de andere kant. We moeten ons legitimeren om op een passagierslijst te komen. Als je de boot ziet, snap je opeens waarom… Dan weten ze tenminste wie ze kwijt zijn geraakt in geval van…

Al met al, toch de boot gemist. Of dat erg is, valt te betwijfelen. Wij horen net iets te vaak over scheepsrampen met overvolle boten en deze was wel erg vol. Rodney probeert iets voor ons te regelen en wij blijven intussen maar gewoon in ons rijtje zitten. De sfeer is gemoedelijk en er worden nog wat leuke foto’s gemaakt. Ballonnen uitgedeeld en gebabbeld. Dan is Rodney daar met goed nieuws, als we 5.000 roepie bijbetalen kan hij een boot regelen. Van dit VIP-arrangement had ik me iets meer voorgesteld. Een oude tobbe waar alsnog een berg mensen op gestald wordt. Wij zitten lekker boven op het dak. Liever een zonnesteek dan als ratten in de val als er iets misgaat.

Het eiland valt ons allemaal een beetje tegen. Met de beste bedoelingen worden we door een lokale coureur in zijn half-open pick-up over het eiland gehobbeld. Van een eenzame Baobab-boom naar een Hollands fort(je) en een duiventil uit de Hollandsche tijd. Echt spectaculair is het allemaal niet. De wilde paarden krijgen we gelukkig wel te zien. Alleen staan die in een leeg en dor landschap.

Op de terugweg mogen we weer op dezelfde tobbe. Maar met nu wat hogere golven dan heen, is een uur op open zee best lang. Met dank aan de reisziektepillen gelukkig niet beroerd geweest.

Alles bij elkaar scoort Delft niet hoog op de erelijst van hoogtepunten. Ach niet iedere dag kan een winnaar zijn. Alles bij elkaar was ook dit wel weer een speciale ervaring. En ik heb weer veel gelachen en fijne waardevolle gesprekken met mijn reisgenoten gehad. Toch weer wat geleerd over mensen en van mensen. Dus zeker geen verloren dag.

2016-02-06_10-05-59

De rechts was dus onze tobbe…

 2016-02-06_09-42-23 2016-02-06_11-50-44