Z

Zaterdag 13/02

Vanmorgen alweer vroeg wakker in mijn chalet. De zon begint net op te komen, dus ik stap enthousiast mijn balkon op. Brrrrrr da’s koud!

We zitten in Ella en Ella ligt in de bergen. De dagtemperatuur is iets aangenamer en ‘s nachts wordt het zomaar 15 graden. Da’s toch weer even wennen.

Weer met een klein groepje voor het ontbijt de berg op, hopelijk mooi licht. Valt niet tegen, maar had op meer gehoopt. Na het ontbijt gaan we nog een ‘wandelingetje’ maken. Mooi tussen de theeplantages door en via het spoor terug. Daar kun je hier gewoon over lopen. Die ene trein die langskomt hoor je wel aankomen. Het is toch wel wat langer dan ik dacht maar wel weer mooi. Twee wandelingen in één ochtend is wel wat veel voor mijn enkel, toch maar (even) wat rustiger doen.

’s middags gaan we naar een theeplantage. In deze regio wordt heel veel thee verbouwd en die blaadjes worden allemaal handmatig geplukt. Zwaar werk, dat voornamelijk door vrouwen gedaan wordt. Vooral ook oudere vrouwen omdat de jongeren het niet meer willen doen. Ze lopen met zakken aan hun hoofd die naar onze schatting tot een kilo of 8 wegen. Op stijle hellingen in de warmte. Respect voor deze mensen.

Onderweg naar de plantage stoppen we nog bij een paar dorpen. Ik houd een beetje afstand in het eerste dorp. Het is een klein dorpje waar zo te zien weinig buitenlanders komen. Mensen zijn vriendelijk, maar het voelt voor mij even teveel. Vind het niet prettig als we met z’n allen daar zomaar rondlopen. Vind het al lastig genoeg en dan doe ik dat liever met z’n tweeën of drieën. Dan kun je makkelijk wat verspreiden.

Het tweede dorpje is wat groter en dan kun je makkelijker in kleine groepjes opsplitsen. Lekker met z’n tweeën rondgelopen. Kom je ook nog eens wat loslopende koeien tegen. Die zijn zoals alle koeien heel nieuwsgierig, maar tegelijk veel meer gewend aan mensen. Ze laten zich net zo makkelijk aanhalen. Ook wel eens grappig. Vind het geen mooi plaatsje en eigenlijk wel wat triest. Veel vervallen gebouwtjes die in de eerste plaats al van golfplaat aan elkaar hangen. Niet mooi, wel goed om te zien. Theeproductie is geen enorme bron van inkomsten voor de mensen die iedere dag in de zon op de velden staan.

Aan het eind van de dag nemen we nog even een tuktuk naar het centrum van Ella. Nog even wat inkopen doen voor morgen en thee scoren. Als je het hier niet doet…

Dat er veel toeristen in Ella komen, heeft ook wel een klein voordeel. Ze verkopen hier echte cappuccino…. Da’s lekker!

2016-02-13_10-51-56 2016-02-13_14-33-04 2016-02-13_15-36-18