O

Om met de selfies te beginnen, wil

iemand met Facebook eens kijken of er in deze regio een groep is aangemaakt genaamd ‘the special one’. Ik lijk wel een popster hier en overdrijf niet als ik inschat dat er vandaag ongeveer 30 selfies en gewone foto’s van me gemaakt zijn. Overal waar ik kom vraagt er wel iemand om een foto met me te mogen maken. En als er dan een begonnen is wil de rest dat ook. Mensen stappen van hun fiets af voor een selfie met ‘the special one’. Heel bijzonder, maar ik speel graag mee en bedank ze er vriendelijk voor.

Vanmorgen begonnen met een bezoek aan de Udaygiri- en Khandagirigrotten. Uitgehakt voor onze jaartelling en vooral gebruikt door kluizenaars om te mediteren. Mijn chauffeur doet zijn best om ook een beetje gids te zijn. Maar zijn gebrekkige kennis en gebrekkige engels helpen daarbij niet. Hij verteld eigenlijk vooral wat ik zelf al zie. Maar hij is enthousiast en vindt zelf alles prachtig.

Bovenop de Udaygirigrotten staat een Jaïn-tempel. Niet heel fraai en een beetje klein. Buiten de tempel een grote groep apen. Niet mijn favoriete dieren en zeker niet in een bos. Die beesten zijn overal…

Daarna doorgereden naar een Tribal museum. Volgens chauffeur erg mooi. Ik verdenk hem ervan dat hij nog niet zoveel musea heeft gezien in zijn leven. Redelijk interessant, maar ik vond het een beetje saai.

Door naar een Buddhistische tempel in de buurt. Laat ik maar zeggen dat ik mooiere heb gezien. Interessant om te zien hoe de regels daarbij verschillen. In Sri Lanka is het uit den boze om een selfie met Buddha te maken. Hier staan hele groepen voor een beeld selfies te maken. Weer veel eettentjes met van alles, fruit, zoetigheden, suikerrietsap. Leuk om te zien, maar ik bedank voor de eer.

Tot slot had chauff nog het State museum voor me in petto. Beetje gedoe met de toegangstickets, voor een camera moet je bijbetalen. Dat vertellen ze dan pas als je 100 meter voorbij de kaartverkoop bent. Beetje heen en weer lopen, dus meteen een goeie work-out.

Was alleen een beetje vergeefse moeite. Wat een aftandse bedoening. Slecht opgezette vogels onder een dikke laag stof. Alles achter glas met slechte verlichting etc etc. Ook hier deed chauff weer erg zijn best. Voor we een ruimte binnenliepen keek hij even snel op het bordje om te vertellen wat hier te zien was. Schattig.

Toen was het wel genoeg voor vandaag. Heb me bij het hotel af laten zetten en heb nog een stuk door de buurt gelopen. Het wk hockey van afgelopen december is hier gespeeld en het stadion is vlakbij. Nog een winkelcentrum verkend om te ervaren hoe dat hier is. Nog een paar drukke straten overgestoken om weer terug te komen. Blijft een uitdaging, maar je wordt er wel handiger in.

Morgen alweer de laatste dag. Straks met Debi afstemmen wat ik ga doen en bekijken.