V

Vrijdag 05/02

Vanmorgen een lekkere toeristische tour door Jaffna gedaan. Met onze barbiebus een aantal bezienswaardigheden langs en her en der uitstappen en kijken/fotograferen.

Eerste stop, Dutch Fort.
Een fort dat tijdens de Nederlandse overheersing gebouwd is en al na drie jaar zonder slag of stoot overgedragen is aan de Engelsen. Bouw dan geen fort zou je zeggen.

Anyway, in de burgeroorlog is dit fort veelvuldig van kant gewisseld en er is helaas veel kapotgeschoten. Van het dorp dat binnenin het fort stond is niets anders over dan wat geblakerde resten. Het fort zelf is intussen weer gerestaureerd, mede door een bijdrage vanuit Nederland. 

Daarna doorgereden naar een enorme Hindoetempel. Fantastische zuilengalerijen met bladgoud bekleedt. Een schitterend lijnenspel, met trappen en zuilen en wat wat al niet meer. Mooie mensen ook die voor ons gevoel ieder op hun eigen manier zijn geloof belijden. Iedereen doet iets ander, de een tikt de drempel aan, de ander niet. Een ander loopt een rondje om een beeld, terwijl de volgende er op zijn knieën voor zit. Erg intrigerend om daar gewoon tussen te mogen lopen. De mannen met ontbloot bovenlijf, de vrouwen dan weer niet. Tssss.
Helaas…. binnen niet fotograferen. 

Vanaf hier werden we door onze gids Rodney vrijgelaten. Maar niet nadat we moesten beloven voorzichtig te zijn en vooral zijn telefoonnummer te noteren. Goeie vent en hij heeft het af en toe best lastig met 9 fotografen die continu alle kanten op vliegen.

Met een klein groepje wat rondgelopen en een noodzakelijke boodschap gedaan. Leuk restaurant gevonden waarvan de eigenaar nog in Duitsland gewerkt heeft. Even schrikken bij de eerste hap, we hadden toch “not spicy” besteld?!?! Gelukkig, blijkbaar een pepertje te veel in die hap. Erg lekker gegeten en ze doen erg hun best om ons niet de tent uit te fikken.

Na wat relaxen op de kamer, nog even op pad. Eerst naar de bibliotheek die in een mooi pand zit, maar verder vond ik het niet heel bijzonder. Anderen wel, dus nuttig bestede tijd. Toen nog door naar de eerder bezochte hindoetempel omdat a) het licht nu mooi is en b) de gelovigen bij elkaar komen voor een dagelijks ritueel. Deze keer toch stiekem een paar foto’s gemaakt. Niet heel erg goed gelukt helaas, wel een mooie ervaring. 

Nu maar snel slapen, morgen gaan we om 07:30 op pad naar het eiland Delft. Wilde paarden en mooie natuur.

image2016-02-05_09-46-50 2016-02-05_12-47-24 2016-02-05_17-18-53