V

Voor de komende dagen staan er wat excursies in de planning. Debi heeft beloofd dat hij me flink bezig zal houden. Vandaag naar de steden Puri en Kornak. Ik zal om 09:00 opgehaald worden bij mijn hotel.

Om 09:00 een berichtje. Het plan is iets gewijzigd, twee oma’s en een tante rijden mee naar Puri. Oké.

De chauffeur is mooi op tijd, en we gaan eerst de familie ophalen.

Onderweg opeens een stop. We gaan gezellig verse kokosmelk drinken. De tante en de chauffeur spreken een beetje engels, dus het is af en toe wat handen-en-voetenwerk, maar we redden ons prima. Hier, heb je er meteen een tweede. Ook nu wordt er goed voor me gezorgd.

Puri geldt als de ‘woonplaats’ van Lord Jagannath en daardoor een bedevaartsplaats. De Jagannath-tempel neemt daarbij een centrale plaats in. Alleen voor hindoes toegankelijk, dus ik loop er met chauffeur omheen.

Ontiegelijk druk, overal mensen, fietsen, brommers, tuk-tuks en alles wat kan bewegen. Toeterend en roepend beweegt iedereen door elkaar. Een herrie en drukte in mijn ogen. Maar de chauffeur vertelt dat er tijdens het festival van de Kar nog veel meer zijn. Dat feestje sla ik dan maar even over.

De chauffeur doet meteen even zijn dagelijkse boodschappen, producten zijn hier goedkoop omdat er veel van de landbouw uit de streek komt. Geeft mij ook de tijd om rustig om me heen te kijken. Hoe druk en luid het ook is, voel me geen moment ongemakkelijk. Een meneer wil graag dat ik hem fotografeer en die foto naar hem mail. Tuurlijk, weer een vriend erbij.

Onderweg naar Konark lunch ik bij een luxe resort. Is me aangeraden door Debi, vanwege het veilige eten. Zit daar helemaal alleen in een luxe restaurant mijn ervaringen maar vast op te schrijven. Tikkie ongemakkelijk, maar wel erg lekker.

In Konark staat de Zonnetempel. Een tempel van zo’n 800 jaar oud, die in de 17e eeuw in verval is geraakt en begin 20ste eeuw is herontdekt. De tempel bevat bizar veel minuscuul beeldhouwwerk waar nog steeds heel veel detail in te herkennen is. Een prachtig bouwwerk dat heel netjes hersteld is.

Alles werd uitgelegd door een privégids die probeerde de hele geschiedenis van India, alle goden en de tempel in 45 minuten uit te leggen. In slecht engels… De belangrijkste dingen heb ik wel meegekregen en het is de moeite waard. En ook hier wil weer iemand met me op de foto. Weinig toeristen hier, of ik lijk op iemand. Het is best geinig dus ik ga gezellig op de foto.

De terugweg ging grotendeels binnendoor. Dat is toch net weer even spannender dan de highway. Daar rijdt het meeste verkeer in ieder geval dezelfde kant uit. Zo met tegenliggers was af en toe wel spannend. Maar ook dat is weer gelukt en ik ben weer veilig in het hotel.

Vanavond een keer alleen gegeten op mijn kamer. Ook wel eens fijn na alle drukte. Een heerlijke chicken tikka masala met garlic naan voor nog geen €5,00. Ik heb het hier prima.