M

Maandag 01/02

Vanmorgen ging de wekker al om 06:00. De vismarkt in Negombo is beroemd en gelukkig valt de jetlag mee. Dus uit bed en naar de vis.

Voor deze hele reis staat er een airconditioned bus met chauffeur en gids tot onze beschikking. Dat is luxer dan verwacht en de bus is ook groter dan verwacht. Dat valt dus prima uit zo. Hij is overigens ook rozer dan verwacht, dus we herkennen hem goed.

Eerst een bezoek aan de lokale visdrogerij waar vissen gefileerd en al op grote netten liggen te drogen in de zon. Indrukwekkend hoeveel zwaar handwerk daar ook bij komt kijken. Al die vis die geregeld gekeerd moet worden. De hele dag gebukt staan om vis te keren gaat qua Arbo-wetgeving bij ons niet lukken.

Bij de grote vismarkt werd gestaakt, dus daar waren we snel klaar. Maar gelukkig was er nog een kleinere. Man, man, man, wat een drukte. Van kleine vis tot enorme tonijnen. Van alles komt er voorbij en wordt ter plekke bewerkt. Indrukwekkend en ook wel confronterend, dit is maar een klein deel van wat we met z’n allen uit de zee halen…

Na de vis eerst even terug naar het hotel, want we hadden nog niet ontbeten. En da’s voor mij niet echt een goed plan. Gelukkig was er nog wat bij een uitgebreid ontbijtbuffet. We komen niets tekort.

Na het ontbijt stond een boottocht bij het Dutch Canal op de optielijst. Het Dutch Canal is, inderdaad, tijdens de Nederlandse overheersing aangelegd voor transport van specerijen uit het binnenland naar de haven. Gelukkig was de tocht niet alleen maar op het kanaal heen en weer. We hebben twee uur over de lagune gevaren en mooie natuur gezien. Heel veel reigers, maar ook ibissen en lepelaars. Een kokosnootje geslacht voor de toeristen en nog een paar apen en zelfs een kleine varaan gespot.
Tikkie toeristisch, maar wel mooi en ook gezellig.

De rest van de dag zal in het teken staan van ontspannen. Nog even langs een geldautomaat en winkel voor water en verder wat lezen en zwemmen etc. Het is tenslotte wel vakantie. Morgen een lange drukke dag voor de boeg. Onze eerste verplaatsing, naar Anuradhapura via een zoutvlakte en een wildpark. Hopelijk zijn de olifanten wakker.

2016-02-01_07-25-532016-02-01_08-13-222016-02-01_10-28-09